träning
Nu kommer vi in på den kanske effektivaste och enklaste formen av behandling av FA som finns att tillgå idag. Regelbundet fysisk träning av inte för hög intensitet är troligtvis det bästa sättet att bromsa sjukdomsförloppet (”use it or you loose it”, som en engelsk neurolog sa på en föreläsning). Det kan säkert många med sjukdomen skriva under på. Man kan få hjälp av sjukgymnast att ta fram ett passande träningsprogram eller också kan man själv hitta på övningar som känns bra. Exempel på träning som kan vara bra är:
Styrketräning på gym
Kan man hitta ett handikappanpassat gym så blir det enklare att träna. Där kan det även finnas tillgång till handcykel så man kan träna kondition även fast man inte kan cykla på en vanlig cykel. Det kan även finnas motionscyklar som går att använda när man sitter kvar i rullstolen. Vissa av dessa cyklar har också motordrift som hjälper till att dra runt benen om man inte själv kan göra det. Ett bra sätt att se till att lederna får röra på sig så de blir mindre stela.
Simning
Det ger bra träning för hela kroppen, både styrka, kondition och koordination. För de med skolios kan det vara ett sätt att stärka ryggmuskulaturen. Det är inte ovanligt att personer med FA är extra frusna p.g.a. sämre blodcirkulation så kan man hitta en extra varm bassäng, t.ex. på sjukhus så blir det mer lockande att simma.
Pilates
Är en träningsform som man även kan utöva hemma. Det finns instruktionsböcker och DVD:er som man kan ta hjälp av. Det gäller att hitta övningar som fungerar. Tanken med pilates är att genomföra övningarna kontrollerat och långsamt, vilket är ett bra sätt att träna signalerna från hjärnan till musklerna.
QiGong/medicinsk QiGong är en gammal kinesisk träningsform där man också utför olika rörelser i långsamt tempo och får på så sätt träna koordination och muskelkontroll.
Yoga
En gammal indisk träningsform där man tränar rörlighet och styrka samtidigt som man arbetar med andningen. Självklart kan man kanske inte kan klara av avancerade yogaövningar om man har begränsad muskelkontroll och sitter i rullstol. Men man kan låta sig inspireras av yogaövningar och hur man jobbar med andningen och hitta sina egna övningar som fungerar, även i rullstol. Att jobba med andningen och ta djupa andetag kan vara bra för de som sitter i rullstol, då man ofta får en hopsjunken sittställning och andas ganska ytligt.
Ridning
Ger bra träning av bålmusklerna, vilket är väldigt bra för personer med FA. Dessutom ger det bra balansträning och inte minst kan närkontakten med hästen ge ett psykiskt välbefinnande.
Stretching
Det kanske man inte ser som träning men det jätteviktigt för att försöka bibehålla så mycket rörlighet som möjligt i framförallt fötter och ben. Senor och muskler i benen drar lätt ihop sig om man sitter väldigt mycket. Har man svårt att komma ner och upp från golvet så kan man stretcha i sängen med hjälp av någon. Man kan även stretcha ex. fötter, ben, bröstmuskler i rullstolen, om man använder sådan, med hjälp av någon. Ta för vana att strecha efter all form av annan träning och gärna som en daglig aktivitet även om man inte tränar något annat.
m.m m.m
Man får välja träningsform efter fysiska förutsättningar. Försök hitta träningsformer som ger både kondition, styrka, balans, smidighet och koordinationstärning.
Oavsett vilken träningsform man väljer så är det viktigt att inte ta ut sig för hårt. Det gäller främst om man har problem med hjärtat (hypertrofisk kardiomyopati), men även om man inte har det bör man inte ta ut sig för mycket. FA är en sjukdom som påverkar cellernas energinivåer, man har troligtvis inte samma energidepåer som en frisk människa. Tar man ut sig rejält så kan det ta lång tid att återhämta sig. Det är inte ovanligt att man känner sig fullständigt slut och detta kan komma någon timma efter träningen. Det gäller alltså att träna med lagom intensitet och hitta sina begränsningar.